Videójátéktesztek - Elfogulatlanul

2019. január 01. 12:57 - Webharcos

2019.01.01 - A kezdetek kezdete...

 

Légy üdvözölve kedves olvasó!

 

Régóta tervezem megnyitni ezt a bogot, mert úgy érzem hiánypótló szerepet töltene be. Rengetegen foglalkoznak ma már videojátékok kipróbálásával, tesztelésével, bemutatásával. Ez ma egyre nagyobb divat. Nekem ezzel kapcsolatban az a problémám, hogy ezeket a teszteket/bemutatókat olyan emberek készítik, akik – mondjuk ki – gamerek. (De utálom ezt a szót – pedig sajnos nincs rá jobb.) S, hogy mi a baj – szerintem – ezekkel az úgynevezett gamerekkel?! Nos, nagyon egyszerű: Az, hogy hiányzik belőlük az objektivitás. Gondoljunk csak bele, hogy mi az, ami történik! Ezek az emberek, mivel gamerek ugye – nem ritkán egyszerre több játékkal is játszanak. Ez nem csak elvesz az adott tesztalany valódi értékéből és általában még fel is hígítja az élményt, de teljesen biztos, hogy az adott gamer még felszínessé is válik a teszt készítése közben. Nem hiszed?! Járj utána! Keress rá a kedvenc játékod tesztjére, vagy bemutatójára s nézd, meg miket írnak/mondanak róla a nagy és ismert játéktesztelők. A grafikát teljesen biztos, hogy szidni fogják majd, hogy elavultnak nevezik és egy gamernek a büdös életbe nem lesz képes egy játékgyártó sem megfelelő minőségű grafikával prezentálnia a saját termékét. Aztán a játékmenettel is biztosan lesz kifogásuk, és elég gyakran fogsz találkozni a „repetitív, unalmas, egyhangú” kifejezésekkel. Egy játék számukra sosem lehet elég érdekes, figyelemfelkeltő és maradandóan izgalmas. S végül az agyon ismételgetett újrajátszhatósági faktor! Azt teljesen biztos, hogy lehúzzák majd a francba! Minél ismertebb, minél nagyobb közösséget magának tudó teszter készíti a tesztet, annál inkább. Murphy törvénye! Mindezt úgy, hogy az esetek 99%-ában végig sem játszották az adott játékot. Beletesznek 4 – 5 órát, aztán jön a következő játék, mert nincs idő többre, hisz meg kell írni a tesztet, hogy Ti mielőbb el tudjátok olvasni. Gondoljatok csak bele, hogy egy nagyobb kiadó játéka, amibe a végigjátszáshoz simán kell belepakolni 50 – 100 órát is, annak hiányával, mennyire lesz hiteles a teszt úgy, hogy a megjelenés napján játszott rajta 4 – 5 órát?! Sehogy…

 

Mitől más az, amivel én foglalkozom?!

 

Az első és legfontosabb, hogy csak és kizárólag olyan játékról fogok tesztet írni, amit végigjátszottam 100%-ig. Nyilván nem fogok tehát hetente játékteszteket publikálni, de amiket kiválasztok, azokat igenis becsületesen végigjátszom (akkor is, ha ótvart gagyi, tényleg…) és olyan elemzést igyekszem készíteni belőle, ami egy átlag felhasználó számára is érthető, egyértelmű és informatív. A tapasztalataim szerint a gamerek többsége úgy ír tesztet, mintha egy másik gamernek szánná. Ezzel a „hagyománnyal” is szakítani kívánok. Az én tesztjeim átlag felhasználókhoz szólnak majd…nem kockákhoz, nem olyanokhoz, akik a barátnőjüket 2 naponta látják csak…a Facebook-on. Teljesen átlagos, normális játékfogyasztókat kívánok tehát informálni, elfogulatlanul. Igyekszem tanácsot adni, hogy mikor érdemes kipróbálni és beszerezni az adott játékot és mikor inkább válasszon mást az olvasó, mert az Ő stílusához biztosan nem fog illeni.

 

Milyen játékok lesznek?!

 

Sokat gondolkoztam ezen a kérdésen, és arra jutottam, hogy a méltatlanul elfeledett s mára már teljesen lesajnált és lekicsinylett Playstation 3 játékok kerülnek először bemutatásra. Aztán természetesen lesznek majd a Playstation 4-es érából is, sőt, azt tervezem, hogy olykor némi különleges kitekintőként előveszek 1 – 2 PSP vagy PC játékot is. PSP-t biztosan, mert a Sony híres a gamerek lehúzásáról, így biztos vagyok benne, hogy a PSP kézi konzolokra megjelent játékokra is kitalál majd valami szupcsi retró megoldást, ahol újabb összegeket legombolva a gamerekről ad lehetőséget számukra, hogy régi PSP játékokkal játszhassanak újra…mert a retró most olyaaaan cool! (Meg amúgy, épp most is ezt csinálja a hírhedt „Playstation Classic” nevű retró konzoljával, amit agyon dicsérnek természetesen a fizetett bér-gamerek, mert szerintük annyira szuper, hogy lehet játszani megint Playstation 1 – 2 játékkal egy ilyen csudijó új konzolon. Jah…lehet tényleg…20 előre telepített játékot kapsz 25.000 forintért…20 olyan játékot, amit olyan 1 perc alatt tudsz letölteni a netről, teljesen ingyen és teljesen legálisan. Egy sima emulátorral tudod futtatni és még a kép is sokkal jobb, mint ezen a „fantasztikus” Playstation Classic-on.)

 

S végül rólam, pár gondolat…

 

Az én nevem: Dani! Nem vagyok már fiatal, a 30-as éveimet taposom. Harcművészeti koreográfusként dolgozom. Mindig is érdekeltek a videojátékok. Elvarázsol a közeg, amit teremtenek. S amióta volt szerencsém kilátogatni a kedvenc játékgyártómhoz (Namco) és végigkísérni egy játék megszületését, azóta tudom, hogy mennyi munka is van 1 – 1 olyan produktum mögött, amit a már említett „gamerek” egyetlen tollvonással szoktak lehúzni a WC-n. Magam is próbálkozom videojáték tervezéssel, bár engem leginkább a történetírás foglalkoztat legjobban. Másfél éve írom, csinosítgatom a saját játékom történetét, amiről sokat nem szeretnék elárulni, de annyi azért mégis megosztok veletek, hogy ha elég jónak találják a megfelelő emberek, akkor a Namco gondozásában lát majd napvilágot néhány év múlva és jelenkorban játszódó hack & slash tematikájú alkotás lesz.

 

Hát, azt hiszem, ennyi így elsőre!

Köszönöm, hogy figyelmet szenteltél rám!

Ha tetszett az első írásom, kövess Facebook-on!

:)

 

Hamarosan visszatérek!

Dani – A  webharcos

 

gc573_gallery_4.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tematikustesztek.blog.hu/api/trackback/id/tr4314526466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Videójátéktesztek - Elfogulatlanul
süti beállítások módosítása